__Puzzle:__

One person has some money in his pocket, He visits four temple on the way. As soon as he enters a temple, his money gets double and he offers Rs. 100 in each temple thus his pocket gets empty after he returns from the fourth temple. Now the question is how much money he had initially ?

Solution:

Let’s assume, person starts with Rs x

After 1st temple visit, he is left with Rs (2x-100)

After 2nd temple visit, he is left with Rs (4x-300)

After 3rd temple visit, he is left with Rs (8x-700)

After 4th temple visit, he is left with Rs (16x-1500), which is zero (as he is left with empty pockets)

Hence he started of with x i.e. Rs 1500/16 i.e. Rs 93.75

Answer: Rs 93.75

Send me daily this type of questions it’s usefull

Just cross checking…

2 * 93.75 = 187.5

2 * 87.5 = 175

2 * 75 = 150

2 * 50 = 100!

awesome!

Thank you

Let the person have Rs x with him initially.

When he reached 1st temple his money becomes double that means 2*x or 2x. After he leaves 1st temple remaining amount is 2x-100

then after leaving 2nd temple he have [2*(2x-100)]-100 = 4x-300

then after leaving 3rd temple he have [2*(4x-300)]-100 = 8x-700

then after leaving 4th temple he have [2*(8x-700)]-100 = 16x-1500 which should be equal to 0 since he has nothing at the end

So 16x-1500=0

16x=1500

x=1500/16=93.75

easy way is , do it from back.

2(x) – 100 = 0 for fourth temple, so x should be 50.

so from 3rd temple he came out with 50 rupees.

2(x) – 100 = 50 for third temple , so x should be 75

similarly,

2(x) – 100 = 75 for second temple , so x should be 87.5

2(x) – 100 = 87.5 for first temple , so x should be 93.75!!!!

There stand four temples in a row in a holy place. All the four temples have 100 steps climb. A fellow devotee comes to visit the temples. He drops a Re. 1 coin while climbing each of the 100 steps up. Then he offers half of the money he has in his pocket to the god. After that, he again drops Re. 1 coin while climbing down each of the 100 steps of the temple.

If he repeats the same process at each temple, he is left with no money after climbing down the fourth temple. Can you find out the total money he had with him initially?

@deep:

Initially he had 4500/-

after reaching 1st temple = 2100

2nd temple = 900

3rd temple = 300

last temple = (300-100)-[(300-100/2]-100 = 0